Čekaju se rezultati kontrole 24 obrasca

Bez autora
Sep 05 2010

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH poslala je od početka 2009. godine do danas ukupno 41 primjerak EUR 1 obrasca, kojim se provjerava porijeklo robe, u Makedoniju na dodatnu provjeru, zbog sumnje u porijeklo mesa uvezenog u BiH. Od toga je za 17 obrazaca potvrđeno da su ispravni, dok se za preostalih 24 još čekaju rezultati. Uprava će, poslije dopisa Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koje je zatražilo provjeru svih obrazaca EUR 1, naknadno poslati obrasce na provjeru. Kontrola obrazaca na osnovu kojih je uvezeno meso iz Makedonije tek će uslijediti, jer je procedura kontrole komplikovana i nije se mogla sprovesti u periodu od kada smo dobili dopis iz Ministarstva. UIO će za svaki EUR 1 koji se pošalje na provjeru obezbijediti bankarskom garancijom eventualni carinski dug. Dok se ne utvrdi njegova ispravnost, od uvoznika se uzima bankarska garancija koja se blokira na iznos potencijalnih dažbina i to stoji kao osiguranje duga u slučaju da se utvrdi da je obrazac neispravan. Ako je ispravan, vraća se bankarska garancija.

Čekaju se rezultati kontrole 24 obrascaUprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH poslala je od početka 2009. godine do danas ukupno 41 primjerak EUR 1 obrasca, kojim se provjerava porijeklo robe, u Makedoniju na dodatnu provjeru, zbog sumnje u porijeklo mesa uvezenog u BiH.

Od toga je za 17 obrazaca potvrđeno da su ispravni, dok se za preostalih 24 još čekaju rezultati.

Rekao je ovo "Glasu Srpske" portparol UIO Ratko Kovačević i dodao da će Uprava, poslije dopisa Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koje je zatražilo provjeru svih obrazaca EUR 1, naknadno poslati obrasce na provjeru.

- Kontrola obrazaca na osnovu kojih je uvezeno meso iz Makedonije tek će uslijediti, jer je procedura kontrole komplikovana i nije se mogla sprovesti u periodu od kada smo dobili dopis iz Ministarstva - kazao je Kovačević i dodao da će UIO za svaki EUR 1 koji se pošalje na provjeru obezbijediti bankarskom garancijom eventualni carinski dug.

- Dok se ne utvrdi njegova ispravnost, od uvoznika uzimamo bankarsku garanciju koju blokiramo na iznos potencijalnih dažbina i to stoji kao osiguranje duga u slučaju da se utvrdi da je obrazac neispravan. Ako je ispravan, vraćamo bankarsku garanciju - kazao je Kovačević.

On je naglasio da je veoma teško reći kada bi UIO mogla da dobije rezultate kontrola svih obrazaca koje je Ministarstvo tražilo, s obzirom na to da kontrole u Makedoniji nekada potraju i po nekoliko mjeseci.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS Vladimir Usorac rekao je da domaći poljoprivrednici opravdano sumnjaju u validnost EUR 1 obrazaca koji prate meso iz Makedonije.

- Makedonija nema ni približno dovoljne kapacitete za proizvodnju mesa, s obzirom na količine koje su poslate u BiH. To meso je vjerovatno porijeklom iz Argentine i Brazila. Očekujemo da se ovaj problem što prije riješi - kazao je Usorac.

On je naglasio da je slična situacija i sa Crnom Gorom, koja takođe izvozi velike količine mesa i mesnih prerađevina u BiH, a za koje se sumnja da je porijeklom iz ove zemlje.

- Meso koje se uvozi iz ovih zemalja sumnjivog je kvaliteta - naglasio je Usorac.

Zbog sumnje u ispravnost dokaza o porijeklu mesa prilikom uvoza u BiH iz Makedonije, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH zatražilo je da UIO BiH sprovede dodatnu kontrolu mesa iz Makedonije.

Uvoz


Prema podacima UIO BiH, za sedam mjeseci ove godine iz Makedonije u BiH ukupno je uvezeno 961 tona raznih mesnih prerađevina ukupne vrijednosti u iznosu od 4,8 miliona KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik